Tilsætning af calcipotrien-salve kan forbedre effektiviteten af den målrettede UVB-fototerapi

Konklusion: Tilsætning af calcipotrien-salve kan forbedre effektiviteten af ​​den målrettede UVB-fototerapi i behandlingen af ​​plaque-type psoriasis.

Baggrund: Målrettet UVB og topisk calcipotrien har ofte været brugt i behandlingen af ​​psoriasis, men den fælles effekt af calcipotrien og målrettet UVB har været kontroversiel.

Formål: Formålet med denne undersøgelse var systematisk at evaluere, om effektiviteten af ​​den kombinerede brug af målrettet UVB og calcipotrien er overlegen i forhold til målrettet UVB alene.

Metoder: Vi udførte systematisk gennemgang og meta-analyse af randomiserede kontrollerede forsøg (RCT'er) hos patienter med plaque-type psoriasis ved at søge på de definerede nøgleord i databaserne PubMed, EMBase og Cochrane Central Register. Sammenlagt gennemsnitsforskel af Psoriasis Area and Severity Index (PASI) relative ændring (%) blev estimeret ved hjælp af en tilfældig effektmodel. Kvaliteten af ​​inkluderede undersøgelser og publikationsbias blev vurderet ved hjælp af henholdsvis Jadad-skalaen og Egger-testen.

Resultater: I alt fem RCT'er inklusive 182 patienter blev inkluderet i det systematiske review. Den gennemsnitlige forskel mellem den relative PASI-ændring (%) mellem den kombinerede behandling versus den målrettede UVB alene var -22,68 (95 % CI: -37,12 til -8,24; p = 0,002). Publikationsbias blev ikke understøttet af Eggers test (p = .424).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32419530/