Kombination af carboxyterapi med smalbånds-ultraviolet B i behandlingen af genstridige områder af vitiligo: Et randomiseret klinisk forsøg

Kombination af carboxyterapi med NB-UVB fører til højere procentdel af repigmentering og patienters tilfredshed sammenlignet med monoterapi med NB-UVB.

Carboxyterapi er blevet brugt til behandling af autoimmune hudsygdomme såsom psoriasis og morphea. Carboxyterapi har antioxidantvirkninger og fører til bedre iltning af væv og frigivelse af vækstfaktorer. I denne artikel besluttede vi at evaluere effektiviteten af ​​kombineret carboxyterapi og smalbånds-ultraviolet B (NB-UVB) sammenlignet med NB-UVB alene i behandlingen af ​​vitiligo. Dette er et prospektivt dobbelt-blindt sammenlignende studie med split-body udført i patienter med generaliseret stabil vitiligo i acrale områder og ekstremiteter, der henvises til dermatologisk klinik på Afzalipour hospitalet i Kerman University of Medical Sciences. NB-UVB blev udført tre gange om ugen i ikke sammenhængende dage i 4 måneder. Hos hver patient blev en læsion tilfældigt behandlet med carboxyterapi (ugentlige sessioner på i alt 16 sessioner). Effektiviteten af ​​behandlingen blev evalueret ved procentdel af repigmentering af læsionerne. Chi-square test og analyse af varianstest (ANOVA) blev brugt til at sammenligne behandlingseffektivitet baseret på henholdsvis demografiske træk hos patienterne og kliniske træk ved læsionerne. Otteogtyve patienter med en gennemsnitsalder på 32,35 ± 7,37 år fuldførte undersøgelsen. Ved afslutningen af ​​behandlingen udviste 37 % af patienterne i kombinationsterapigruppen mere end 75 % forbedring sammenlignet med 0 % i monoterapigruppen (p = 0,001). Der var ingen signifikant forskel mellem hverken demografiske træk hos patienterne (alder, køn og hudfototyper) eller sygdomsvarighed med behandlingens effektivitet i begge grupper. Kombination af carboxyterapi med NB-UVB fører til højere procentdel af repigmentering og patienters tilfredshed sammenlignet med monoterapi med NB-UVB.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34820974/