PUVA og NB-UVB forbliver en effektiv anti-psoriatisk behandling; maj 2021 forskning

Konklusioner: PUVA og NB-UVB forbliver en effektiv anti-psoriatisk behandling;

Introduktion: Smalbåndet ultraviolet B (NB-UVB) og psoralen-ultraviolet A (PUVA) forbliver billige og effektive anti-psoriatiske behandlinger, der er vedtaget over hele verden med forskellige frekvensprotokoller. Vi havde til formål systematisk at vurdere evidensen om virkningerne af forskellige frekvensprotokoller for fototerapi til behandling af psoriasis.

Beviserhvervelse: Vi brugte følgende udtryk, nemlig "fotokemoterapi", "fototerapi", "psoriasis", "UVB", "UVA" og "ultraviolet terapi", til at søge i Cochrane Controlled Register of Trials, MEDLINE og Embase i august 1, 2019. Vi organiserede resultater ved hjælp af et PRISM-diagram og analyserede bias-risici med RoB-2-værktøj.

Evidenssyntese: Vi inkluderede fem randomiserede kontrollerede forsøg (RCT'er) på oral PUVA og tre RCT'er på NB-UVB. De fem undersøgelser af PUVA omfattede i alt 1452 patienter med plaque-psoriasis og fandt ingen signifikant forskel i effektivitet ved at sammenligne to- versus tre- versus fire gange ugentlige protokoller. De tre undersøgelser af NB-UVB omfattede i alt 248 patienter med plaque psoriasis. Der blev ikke rapporteret forskelle i effektivitet ved sammenligning af forskellige frekvenser ved levering af NB-UVB, nemlig to gange versus tre gange ugentligt, to gange versus fire gange ugentligt og tre gange versus fem gange ugentligt protokoller. Selvom protokoller med højere behandlingsfrekvens pr. uge opnåede clearance hurtigere end dem med lavere frekvens, men de adskilte sig ikke med hensyn til effektivitet.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/