Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis er en inflammatorisk, ikke-smitsom hudsygdom, som nogle gange begynder i barndommen og ungdomsårene, men som regel i voksenalderen, og som normalt er livslang. Efter allergisk kontaktdermatitis og neurodermatitis er det en af de mest almindelige kroniske hudsygdomme.

Det typiske udseende er skarpt afgrænsede, skællende rødme af huden, som primært forekommer på albuerne, siderne af knæene og det behårede hoved, og som undertiden klør. Dette fremgår også af sygdommens medicinske navn, som kommer af det græske "psao" (jeg klør). Ud over huden angriber psoriasis også leddene hos 5-10 % af de syge og neglene hos ca. 50 % af de syge.

Udbredelse

Det nøjagtige antal mennesker, der i dag lider af psoriasis (prævalens), kan kun anslås, da der ikke foreligger tilstrækkeligt store befolkningsbaserede undersøgelser. Psoriasis kan i princippet forekomme i alle aldre, men undersøgelser gør det muligt at skelne mellem to typer. I den tidlige type, den såkaldte type 1, som ca. 70 % af de ramte hører til, opstår psoriasis normalt før 30-årsalderen. En undersøgelse fra Kiel af 3.700 patienter med psoriasis viste, at denne type sygdom først toppede i en alder af 16 år hos kvinder og i en alder af 21 år hos mænd. Den sjældnere såkaldte type 2 psoriasis opstår derimod normalt efter 40-årsalderen, i Kiel-undersøgelsen med et sygdomstop på 60 år hos kvinder og 57 år hos mænd. Der er dog yderligere forskelle: Den tidlige type er oftere forbundet med et alvorligt forløb, har en langt højere familiær belastning - genetiske faktorer spiller en særlig rolle ved type 1 - og er i modsætning til type 2 psoriasis karakteristisk forbundet med bestemte celleoverfladekendetegn, såkaldte HLA-antigener.

Risikofaktorer

Undersøgelser har også vist en sammenhæng med rygning, følelsesmæssig stress, overvægt, visse lægemidler, klimatiske påvirkninger og visse infektioner.

Konklusion

Psoriasis er en af de største almindelige sygdomme med en prævalens på 2-3 % alene i den tyske befolkning. Sygdommen er forbundet med mangfoldige funktionsnedsættelser og opfattes af de ramte som meget alvorlig og drastisk på grund af dens synlighed og den dermed forbundne stigmatisering. Der er behov for en indsats med hensyn til rehabilitering tæt på hjemmet.

Derfor tilbyder vi et håndholdt UVB-fototerapiapparat til brug på huden til behandling af psoriasis, vitiligo og neurodermitis. Det kan bruges overalt på kroppen. Som standard er vores apparater udstyret med et specialdesignet smalbånds UVB-rør på 311nm.

Kilde: 

Traupe, H., & Robra, B. P. (2002). Temahæfte 11" Psoriasis".