Oplysninger om fototerapi

Ultraviolet lys

Ultraviolet lys er det udtryk, der bruges om ikke-synlige bølgelængder af lys, der ligger lige ud over den "synlige violette" ende af spektret. Der er flere måder, der bruges til at kategorisere de forskellige bølgelængder inden for det ultraviolette spektrum, men i denne artikel vil vi holde fast ved de mest almindeligt anvendte udtryk, som er Ultraviolet A, Ultraviolet B og Ultraviolet C. Jordens atmosfære blokerer faktisk meget af de udsendte ultraviolette bølgelængder af solen fra at nå os.

Til medicinsk brug er vi mest interesseret i Ultraviolet B (ellers kaldet UVB) og vil derfor først behandle så kort som muligt med de to andre nævnte områder.

Ultraviolet A

Dette kaldes også UVA, UV-A, lang bølge eller sort lys. Det refererer til bølgelængder af ultraviolet lys mellem 315nm (nanometer) og 400nm. Det skaber hurtig garvning af huden ved at få huden til at oxidere enhver melanin (et pigment), der allerede var til stede i kroppen. UVB er den bølgelængde, der faktisk stimulerer kroppen til at producere mere melanin. Ironisk nok er melaninet et forsvarsreaktion fra kroppen til faktisk at blokere UV-stråling fra at beskadige dybere hudvæv. Din evne til at "montere dette forsvar" i form af garvning dikteres stort set af genetik.

Tidligere blev UVA betragtet som den sikrere form for ultraviolet lys, og selvom det ser ud til at være ansvarligt for mindre kræftproblemer end UVB, forårsager det melanom, som er langt den farligste type hudkræft. UVA-lys trænger dybt ind i huden, ødelægger A-vitamin og kan forårsage indirekte DNA-skade. Det forårsager ikke rødme (erythem) i huden, så det bliver sværere at måle mulig skade på huden ved eksponering.

Fra en gavnlig opfattelse bruges det stadig undertiden til behandling af akne, selvom vi efter vores mening mener, at der er sikrere og mere effektive bølgelængder inden for det røde og blå spektrum til at hjælpe acne, men det har bestemt en kortvarig positiv effekt. UVA bruges også til behandling af neurodermitis og også som en "Woodlight", som kun bruges til diagnose af hudsygdomme (det er ikke en behandling). UVA håndholdte lamper fås også fra Dermfix Ltd efter "speciel ordre".

PUVA-behandling

PUVA-behandling er brugen af UVA-lys i kombination med psoralens (medikamenter) for at gøre huden hyper-lysfølsom og er effektiv til behandling af psoriasis. Bortset fra eventuelle bekymringer omkring UVA, skal antallet af behandlinger overvåges nøje og begrænses i løbet af en patients levetid på grund af muligheden for leverskader forårsaget af psoralenserne.

Ultraviolet C

Dette er lysets bølgelængde mellem 100 nm (nanometer) og 280 nm. Det bruges hovedsageligt til sterilisering i laboratorier og medicinske faciliteter. DNA i levende organismer absorberer ultraviolet stråling bedst ved toppe på omkring 185 nm og 265 nm. Det er kommercielt nemmere at producere UVC-lys, der udsender omkring 254 nm niveauet, og derfor bruges dette oftest. Effekten af UVC-strålingen dræber måske ikke organismen direkte, men beskadigelse af DNA'et forhindrer den i at replikere. Nogle moderne vandbehandlingsanlæg bruger nu også UVC.

Ultraviolet B

Dette er det område, der er mest interessant for de fleste af vores kunder. Det refererer til bølgelængder af lys mellem 280 nm og 315 nm, og derfor også undertiden kaldet mediumbølge ultraviolet lys. Det er disse bølgelængder, der har vist sig at være effektive til behandling af hudlidelser som psoriasis, vitiligo og atopisk dermatitis (eksem). Historisk i de tidlige dage af UVB-behandling udsendte de anvendte pærer de fulde bølgelængder mellem 280 nm og 315 nm, og disse rør kaldes stadig "bredbånd" UVB-rør. Disse bølgelængder inkluderer dem, der har vist sig at være terapeutiske, men også de kortere bølgelængder, der forårsager rødme (erytem) og endda brændende hud. Disse uønskede bølgelængder (dem under 305 nm), der forårsager erytem, kan øge risikoen for hudkræft, forårsage ubehag og selvfølgelig begrænse den mængde behandling, der er mulig. Det mere moderne svar siden 1980'erne har været brugen af UVB-rør med "smalbånd". Disse udsender kun UVB-lys omkring 310 nm til 313 nm bølgelængder, men er stadig meget effektive til behandling af hudlidelser. Behandlingstiderne for UVB-rør med smalbånd er lidt længere end for bredbånd, men dette kan også simpelthen modvirkes ved brug af flere rør.

Ultraviolet lys og D-vitamin

Huden producerer D-vitamin som reaktion på eksponering for UVB-bølger, primært i området 285 nm til 315 nm. I 2002, Dr. William B. Grant offentliggjorde en artikel med krav om, at 23.800 for tidlige dødsfald forekommer i USA årligt på grund af kræft på grund af D-vitaminmangel. Dette er højere end 8.800 dødsfald, der opstår som følge af melanom eller pladecellecarcinom. Anden forskning anslår, at 50.000–63.000 individer i USA og 19.000 - 25.000 i Storbritannien dør for tidligt af kræft årligt på grund af utilstrækkelig D-vitamin. Den seneste undersøgelse fra Dr. Richard Setlow fra Brookhaven National Laboratory i New York viser, at D-vitamin ser ud til at beskytte mod tumorer i bryst, lunge, tyktarm og prostata.

Vores meninger

Medicinsk videnskab udvikler sig konstant i både meninger og behandlinger med hensyn til ultraviolet lys. I betragtning af de aktuelt tilgængelige data tager vi følgende synspunkt med hensyn til UV-lyseksponering og fototerapi, men må understrege, at dette kun er vores nuværende opfattelse, og hver person skal træffe sin egen beslutning.

1. UVA-lys til garvning

Da garvning udelukkende er af kosmetiske årsager, vil vi ikke tilslutte sig brugen, når det ses mod de mulige langsigtede bivirkninger.

2. Acne behandling med UVA lys

Vi synes, at de tilbudte røde og blå lysbehandlinger er en sikrere og mere effektiv lysbaseret behandling med ringe eller ingen bivirkninger og derfor ikke vil anbefale UVA-lys.

3. Psoriasis Behandling med PUVA lys

Dette er i øjeblikket kun tilgængeligt under streng lægeligt tilsyn og er derfor ikke en mulighed for hjemmebehandling. Vi vil aldrig søge at tilsidesætte lægehjælp fra din hudlæge eller læge, men det ser ud til, at selv på klinisk niveau erstatter UVB-behandling med smalbånd gradvist PUVA som behandling af førstevalg, fordi det har meget færre bivirkninger.

4. UVB-lys til produktion af D-vitamin

Ny forskning viser de mange fordele ved passende og sunde niveauer af D-vitamin og viser også de alvorlige ulemper ved D-vitaminmangel. I tusinder af år udviklede den menneskelige krop sig til at producere D-vitamin fra sollys og styrke knogler. Desværre på den nordlige halvkugle mellem oktober og maj er solen lavt på himlen, og solens stråler er så godt filtreret af atmosfæren, at meget lidt D-vitamin kan fremstilles af kroppen. Vi støtter udtalelsen fra Dr. Thomas Stuttaford at svaret er at være uden solcreme længe nok til at absorbere sommersol og derfor producere butikker med D3-vitamin. Som Joanna Owens, senior science information officer for Cancer Research nylig erklærede "En lille smule sol går en lang vej. Mængden af eksponering, du har brug for at ælde din D-vitamin er altid mindre end den mængde, der er nødvendig for at tan eller brænde, hvilket øger risikoen for hudkræft".

5. UVB-lys til psoriasis, vitiligo og atopisk eksem

Som beskrevet ovenfor, mener vi smalbånd UVB enheder, der producerer bølgelængder omkring 311nm er den sikreste løsning i forhold til bredbånd UVB eller endda PUVA behandling. Dette skyldes, at smalbånd undgår brændende (erythema) UVB bølgelængder mere almindeligt forbundet med hudkræft og også undgår UVA, der er knyttet til de farligste melanom hudkræft. Vi sætter pris på, at i en ideel verden alle UVB behandlinger ville være 100% overvåget af en sundhedsperson på en klinik eller hospital, men vi respekterer også den enkeltes ret til at søge den bekvemmelighed af privat behandling i hjemmet. I sidste ende UVB lys er tilgængelig for alle bare ved at gå ud af deres dør om sommeren, og vi føler derfor, at en fornuftig hjem behandlingsplan med det korrekte udstyr og drift retningslinjer, kan faktisk være sikrere end uovervåget udsættelse for direkte sollys. Vi er opmærksomme på psoriasis syge, der bestiller to-ugers ferie i solen, bare for at søge en vis lindring fra deres tilstand. Bortset fra omkostningerne, ulejligheden og eksponeringen for uønskede bølgelængder virker det bare usundt at tvinge din krop til en pludselig to-ugers session med stærk UV-lysbehandling fra solen og derefter lade psoriasis gradvist vende tilbage i de følgende måneder.

Konklusion

Efter vores mening, som også er hos mange medicinske fagfolk, virker det sikrere at opretholde et konstant lavt niveau af UVB-smallebåndseksponering derhjemme og holde disse ubehagelige hudforhold under konstant kontrol så meget som muligt. Måske vil der fra år til dato være andre behandlinger til rådighed for disse tilstande, men i skrivende stund synes det klart, at UVB af smalbånd er den bedste løsning for dem, der ønsker at behandle deres tilstand med en eller anden form for ultraviolet lysterapi.

Bemærk: Bemærk, at ovenstående artikel kun er vores mening, men hvis du er opmærksom på eventuelle fejl i ovenstående, bedes du kontakte os via e-mail.

.